Cöliákia

Cöliákia![]()
Ma már senkinek nem kell bemutatni a lisztérzékenységet, amely szintén egy autoimmun betegség
tehát a szervezet saját egészséges sejtjeit támadja![]()
A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban a glutén egyik eleme, a gliadin indítja el az autoimmun folyamatot![]()
Ez a vékonybél bolyhainak pusztulásával, gyomor- és bélrendszeri bántalmakkal, egyéb ételintoleranciákkal jár együtt![]()
Leggyakoribb tünetei a krónikus hasmenés, puffadt has, étvágytalanság, hirtelen fogyás, nagy tömegű, világos és bűzös, zsírfényű széklet. Emellett bőrbetegségek, állandó fáradtság, levertség is együtt járhat a tünetekkel![]()
Néhány éve a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is egyre többen kezdik felfedezni magukon
ez azonban gyógyítható, a cöliákiával ellentétben.
NCGS az emésztőrendszert is érintő betegségek, vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki
ilyenkor a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe
ez védekező reakciót vált ki az immunrendszerből és támadni kezdi a szervezetet![]()
Ez esetben társbetegségek sincsenek és genetikai eltérés sem megfigyelhető. A panaszok a glutén tartalmú ételek fogyasztása után pár órával jelentkeznek, míg cöliákia esetén ez napokkal, hetekkel később is megtörténhet![]()
A kezelést tekintve mindkét esetben gluténmentes diétát kell tartani![]()
Cöliákia esetén egész életen át és fokozottan oda kell figyelni arra is, hogy nem érintkezett-e az ételünk bármilyen gluténtartalmú élelmiszerrel![]()
NCGS-nél pedig az egyénre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal elősegíthető a bélrendszer regenerálódása![]()
www.honu.hu
