Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid arthritis![]()
Az egyik legsúlyosabb mozgásszervi betegség, amit szintén a gyulladás idéz elő![]()
Pontos oka nem ismert![]()
•a genetikai fogékonyság közrejátszhat kialakulásában
•a betegség kialakulásakor az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot![]()
Tehát az ízületi felszínt borító hártya gyulladás alá kerül, valamilyen külső tényező hatására (például vírusfertőzés, baktériumfertőzés)![]()
A gyulladás fehérjék felszabadulásához vezethet és az idő múlásával sajnos a porcok és a csontok is sérülhetnek![]()
Leggyakrabban a csuklók, a térdek, a kéz és a láb kisízületei betegednek meg, szimmetrikusan![]()
A betegség két-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál és az egyik legjellemzőbb tünet a reggeli ízületi merevség, amely órákig is eltarthat![]()
Hőemelkedéssel, fogyással, rossz közérzettel, csomók kialakulásával, csontritkulással és érelmeszesedéssel is együtt járhat a betegség![]()
Mivel krónikus gyulladással jár, a rheumatoid arthritis is az autoimmun betegségek közé tartozik, mindenképpen olyan étrendet érdemes követni, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben![]()
Emellett természetesen orvosi konzultáció, szükség esetén gyógyszeres kezelés segíthet a tünetek enyhítésén![]()
Milyen ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást?
olajos halak – az omega3 mindenki számára létfontosságú zsírsav, különösen gyulladás esetén
magvak – a mértékre vigyáznunk kell, mert a kalóriák száma is igen magas az olajos magvakban, egy maréknyi naponta fedezi a szükségletünket
gyümölcsök és zöldségek – citrusfélék, bogyós gyümölcsök
zöld levelesek, brokkoli
gyökérzöldségek – minél nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőlük
minőségi húsok – lehetőleg kerüljük a vörös húsok gyakori fogyasztását, mert növelheti a gyulladást
hüvelyesek – nagyjából egy bögrényi mennyiség, kétszer egy héten segít fedezni a növényi fehérje szükségletünket, mégsem terheli meg túlzottan a bélrendszert
alacsony glikémiás indexű (vagyis lassan felszívódó) szénhidrátok, mértékkel - árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, rezisztens rizs, barna rizs
gyulladásgátló fűszerek - a gyömbér, a kurkuma és a fahéj rendszeres fogyasztása immunerősítő hatással is bír
A D-vitamin, probiotikumok és a kálcium pótlás szintén fontos lehet, azonban mindenképpen érdemes szakértővel egyeztetni![]()
![]()
www.honu.hu
