LABO NOIR Komplex Inulin 250 g

Rövid leírás

Színek

Méretek

Termék ára

Darabszám

2.390 Ft
(bruttó ár)

Dúsított inulin oligofruktózzal

Rövid, közepes és hosszú láncú molekulákat is tartalmazó inulinkészítmény cikóriagyökérből

Származási hely: EU

Nettó tömeg: 250g

Javasolt adagolás: 1-3 teáskanál naponta (5-15g/nap)

LABO NOIR Komplex Inulin

INULIN - a természetes édesítő

Az inulin egyfajta vízben oldható prebiotikus rost, mely emészthetetlen számunkra, ám nélkülözhetetlen a vastagbélben élő, jótékony hatású bélbaktériumok optimális működése szempontjából. 

Sok élelmiszerünkben megtalálható. Ilyen például a hagyma, a póréhagyma, a fokhagyma, a spárga, a csicsóka, valamint a cikóriagyökér 

Definíció szerint a prebiotikum egyike a nem emészthető rostnak. Csakúgy, mint más magas rosttartalmú élelmiszerek, a prebiotikumok is érintetlenül haladnak át a tápcsatorna felső szakaszán, mert az emberi test nem tudja lebontani őket. Így jutnak el a vastagbélbe, ahol a baktériumok tápanyagául szolgálnak. Az itt élő baktériumok anareob módon erjesztik ezen rostféléket, így rövid láncú zsírsavakká alakítják őket. Az így előallított zsírsavak sok folyamatban szerepet vállalnak, például táplálják a vastagbelet alkotó sejteket, ingerületátvivő anyagok - neurotranszmitterek, pl. GABA - alapanyagául szolgálnak, vagy könnyedén felhasználható, energiát biztosító molekulává, ketontestekké alakulnak.

A cikóriából áztatással kinyert inulin glikémiás indexe (GI) 0, mindemellett édesítő értéke körülbelül harmada az asztali cukorénak, ezért remek altarnatíva lehet ételeink édesítése kapcsán. Segít javítani az ízét más édesítőszereknek, karamelizálható, mint a cukor, mindezt utóizmentesen.

Mivel 130 Celsius feletti hőmérsékleten fruktóz molekulákká bomlik, az ajánlások szerint inkább 'nyers' formában célszerű fogyasztani. Ételekbe, italokba a befejező fázisban keverve remek édesítő, a bélrendszerben lakó baktériumok számára optimális tápanyag.

A kutatások azt mutatják, hogy egy bevezető időszak után akár napi 20-30 gramm is fogyasztható minden negatív hatás nélkül. Kezdéskor érdemes kisebb adaggal - 3-5 gramm - kezdeni, majd folyamatosan emelni a szintet. A gondot az okozza, hogy az inulin hosszú láncú molekulaként inkább a vastagbél utolsó szakaszában bomlik, így kezdetben lehet némi hashajtó hatása. Ezen folyamat gyorsítására, a mellékhatások csillapítására egy olyan különleges inulint használunk, mely mind rövid, mind közepesen hosszú, mind hosszú láncú molekulákat tartalmaz. A klinikai eredmények szerint sokkal jobban tolerálható, mint a hagyományos inulinok.

Kutatások rávilágítottak, hogy az ételeinkkel bevitt inulin szerepet vállal az ásványi anyagok, így a kalcium hasznosulásában a vastagbélben. Az inulint és egyéb fermentálható rostokat feldolgozó bélbaktériumok egyensúlya ideális körülményeket teremt az fermentáció kapcsán keletkező anyagok szintjére a szervezetben. Ezek egyike a K2-vitamin. Klinikai kutatásokkal igazolták, hogy ezen folyamatok eredményeképp már napi 12 gramm inulin bevitele is képes megállítani, sőt megfordítani a csonttömeg vesztést.


Fontos megjegyezni, hogy ha jelenleg emésztési problémákat tapasztalsz, az inulin akár súlyosbíthatja is a tüneteket - ezen esetben érdemes lehet elmélyedni a LOW FODMAP.diétában.

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!